Styrlager

Lager. Att mäta lager kan vara "knöligt", att mäta styrlager är knöligt!

S.H.I.S. (Standardized Headset Identification System), ex. ZS44/28.6 (övre lagret) | EC44/40 (undre lagret), är en så kallad standard man har försökt att enas om, tyvärr används den inte hos alla men tillsammans med vårat förtydligande så blir det bra: 

1 / Kolla din gaffel/stötdämpare, är den rak utan gängor är det med all säkerhet 1 1/8" (28,6 mm). Vanligt är det också att gaffelröret är tjockare i botten, kallar vi för "Taper". Här kan det vara 1 1/4" (33 mm / inte så vanligt) eller 1 1/5" (40 mm / vanligt).

2 / Nu ska du kolla innuti din ram, i styrhuvudet. 
a / Sitter/eller skall det sitta ett lager i en kopp pressad i ramen men att lagret sitter utanför ramen är det ett "Standard styrlager", kallar vi för "den gamla modellen". Ser ditt lager ut som detta behöver du inte läsa vidare. 
b / Sitter/ligger lagret löst i ramen är det ett "Drop In styrlager". S.H.I.S. standarden kallar det för 'External Cup' (EC).
c / Om lagret ligger innuti ramen i en kopp är det ett "Press Fit styrlager". S.H.I.S. standarden kallar det för 'Semi-Integrated' (ZS).
d / ZS44/28.6 | EC44/40

3 / Bra att ta ett mått på ytterdiametern av locket/täcklocket under styrstammen. Många styrlager leverantörer använder detta mått som namn på lagret. 50 mm är vanligt.


4 / Har du ett Drop In lager kollar du nu yttermåttet på lagret om du har ett Press Fit lager kollar du yttermåttet på koppen. S.H.I.S. = ZS44/28.6 | EC44/40   

5 / Oavsett Drop In eller Press Fit mäter du nu lagret, övre och undre. Först yttermått och sedan innermått. OBS. Det övre lagret kan vara exakt detsamma som det undre men med en skillnad av att man stoppar ett shims i det övre för att centrera lagret mot gaffelröret. Ofta blir då detta innermått 28.6 mm istället för 30.0 mm. S.H.I.S. = ZS44/28.6 | EC44/40

 
6 / Klart. 

Nu har du alla mått du behöver. Ett förtydligande i S.H.I.S. standarden är att man mäter yttermått i koppen om det är ett Press Fit lager och yttermått i lagret om det är ett Dropp In. Så om det står ZS (Press Fit) innan siffer kombon är det koppens mått. Står det EC (Drop In) innan så är det måttet på lagret. ZS44/28.6 | EC44/40